Dag 110 – Fem ord per dag – Nivå A2 Svenska med Marie – Manus till lektionen finns i beskrivningenKlicka gärna på gilla om du gillar filmen! Då vet jag om jag gör rätt typ av film!

Svenska med Marie – Dag 110 A2-nivån enligt den europeiska gemensamma referensramen i språk.

Hej och välkomna! (prenumerera så blir jag tacksam!) Dag 110 på A2-nivån. Det finns undertexter på många språk. Om du inte vet hur du kan hitta undertexterna, så titta på den här filmen, som står häruppe. Då visar jag hur man gör på telefonen.

I beskrivningen härnere till den här filmen, så lägger jag allt jag säger, ett manuskript härnere. Då kan du läsa högt för dig själv. Öva att läsa! Lyssna på mig och öva att läsa. Öva uttalet. Jag överdriver!

Alla dagens ord börjar på Ö. Så vi ska först träna på att forma munnen. Ö är ett ljud som är bra att öva på.

Jag börjar med ordet öken: singular obestämd form. Det finns en öken som heter Sahara. öknen – singular bestämd form. Det är varmt som i öknen! öknar – plural obestämd form. Det blir fler och fler öknar! Öknarna plural bestämd form. Öknarna är fulla av sand. Det finns en svensk sångare, han är död nu, men han hette Robert Broberg. Han har gjort en knasig låt som heter Öken.

ett öre, singular obestämd form. Idag, får du inte mycket för ett öre! öret – singular bestämd form. Jag räknar pengar. Det här stämmer på öret! Ören plural obestämd form. Det går 100 ören på en krona. Örena (inte örona – öronen) plural bestämd form De här örena räknas inte!

ett örhänge singular obestämd form. Jag saknar ett örhänge. Är det någon som har sett det? Jag hittar bara ett örhänge. Örhänget singular bestämd form. Jamen, det här örhänget har jag hittat! örhängen, plural obestämd form. Jag har örhängen av guld! Örhängena plural bestämd form. Är de här örhängena dina? Jag känner inte igen dem.

en övning singular obestämd form. Det finns en övning som är bra för din rygg. övningen – singular bestämd form. Den här övningen är bra om du tränar på grammatik. övningar – plural obestämd form. Gör fler övningar varje dag för att lära dig! övningarna plural bestämd form. De här övningarna ska vara gjorda tills imorgon. Då blir det prov!

Över används i många olika sammanhang. Här kommer många exempel. Affären är över vägen. Du måste ta dig över floden. Gå över bron så är du snart framme. Det är över 30 grader ute! Brrrr. Det är kallt! Lägg det här täcket över dina ben, så att du inte fryser. Den här festen är över förväntan. Bilen kostar över 100 000 kronor.

Det var orden. Nu kommer en repetition på de andra orden jag säger. Kan du alla dem? Ok, jag säger dem.

användas, av, bara, bra, den här, bli, en affär, en bil, en dag, en fest, en grad, en krona, en låt, en rygg, en väg, ett ben, ett sätt, ett täcke, finnas, fler, framme, fulla, få, för, förväntan, grammatik, guld, gå, göra, heta, hitta, i, idag, inte, kallt, knasig, kosta, känna igen, lägga, lära, mycket, olika, om, på, räknas, sakna, sand, snart, som, stämma, så, ta, tills, träna på, vara, varje, varmt

Det var repetitionsorden. De finns härnere i beskrivningen. Gå gärna med i min Facebookgrupp Svenska för Nyanlända Eller min Instagram – Svenska med Marie.

Kom ihåg att det är viktigt att: Lyssna mycket, säga efter mycket (repetera) Härma mina munrörelser. Läsa mycket. Du har ett muskelminne. Så om du säger orden rätt många gånger, så kommer munnen själv ihåg orden!

Tills nästa film, prata mycket! Lyssna mycket! Läs mycket! Okej! Då ses vi i nästa film! Hejdå!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *